Maart 2019 De Aanloop
De allereerste keer dat New Zealand (NZ ) in beeld kwam als potentiële carrièreswitch, was door een nieuwsbericht, dat de Nederlandse pers haalde maar oorspronkelijk uit een NZ krant kwam;
https://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=11593835
Het leek alsof men daar aan de andere kant van de wereld om huisartsen zat te springen en vanuit mijn Nederlandse perspectief zag het zeker ook aantrekkelijk uit; veel hoger salaris, aangenaam klimaat, veel leefruimte en fantastische natuur en een land waar de mensen nog een rustig en gemoedelijk bestaan leven, ver weg van alle Nederlandse hectiek maar toch met een "westerse inslag".
Dit krantenartikel nestelde zich als een wormpje in mijn hoofd. Daarbij voegden zich in de maanden erna al snel nog wat andere redenen welke het potentiële werken in Nieuw Zeeland steeds aantrekkelijker maakten en zodoende evolueerde het ideetje uiteindelijk naar concreet plan en uiteindelijke uitvoering in 2019.
Want er waren redenen genoeg;
- Wereldpolitiek; We hebben tegenwoordig Trump, Poetin, Orban Salvini maar ook Erdogan en zelfs Polen doet soms wat vreemd. In NZ hebben ze Aldern, dat is even wat anders.
- Globale migratie, Overal op de planeet, trekken mensen nu over landgrenzen, omdat men hoopt dat het ergens anders beter is. Zo zitten er nu hier in Auckland op een stad van meer dan 1 miljoen mensen ongeveer 30% Aziaten, die in de laatste twee decennia uit o.a. uit China zijn ontsnapt. Ze zijn niet op zoek naar ander werk of meer geld maar emigreerden simpelweg, omdat ze zich door hun rijkdom hier een rustiger en vrijer bestaan kunnen veroorloven. Van Afrika naar Europa, van Zuid naar Noord Amerika, van Engeland naar Europa of andersom, de wereldburger is op drift geslagen en laat zijn geboortegrond achter zich, op zoek naar groenere stukjes grasland. Overigens hadden wij in Nederland zelf, ook eind jaren 50 nog een emigratiegolf naar NZ. .
- De Sleur Welke werknemer zit tegenwoordig nog 35 jaar bij dezelfde baas en/of dezelfde locatie?. Vanaf de praktijkstart begin 2002 in D. , heb ik er aan gedacht om halverwege een andere praktijk te gaan zoeken, omdat het zowel voor patiënten als voor de huisarts na verloop van tijd beter is, dat er weer een frisse wind gaat waaien. .
- Ruimte en Natuur Er is geen "modern land" waar minder inwoners per vierkante kilometers wonen, dan in Nieuw Zeeland. Bevolkingsdichtheid met Nederland verschilt een factor 60. Het klimaat is hier ook nog eens zeer aangenaam. Het land loopt qua lengtegraad van Parijs naar Marrakesh maar het wordt vrijwel nooit warmer dan 30 graden en vriezen doet het ook maar sporadisch door het uitgesproken wel winderige zeeklimaat. Niet aan de westkust gaan zitten, want daar regent het vaak pijpenstelen. Verder zijn hier ook vrijwel geen gevaarlijke dieren
- Tempo en Werkdruk NZ staat bekend om de ""Laid Back" werkhouding. “Doe maar gewoon” is hier het motto. Er is geen competitieve maatschappij, iedereen doet gezellig mee.
- Carrièremogelijkheden Kinderen. Mochten de jongens sfeer willen proeven in een andere cultuur, dan is dit hun kans om eens te gaan kijken d.m.v. een stage of opleiding en te zien of deze maatschappij hun aanspreekt. De toekomst qua wonen en werken wordt er voor ze immers in Nederland ook niet makkelijker op.
- Midlife crisis. Wat dit nou precies inhoudt weet niemand
- Minimalisme Hoe is het om weer met weinig spullen en minder luxe te leven?.
- Persoonlijk leertraject. Alles staat in Nederland qua carrière wel op de automatische piloot.
- Niet omdat het moet maar omdat het kan
- Nederland wordt steeds voller en intoleranter.
- Verziekte Hoed De insteek van mijn directe collega M. om altijd het onderste uit de kan te krijgen, blijkt vergif in de onderlinge verhoudingen. Jaarlijks vertrekt wel iemand van het gemeenschappelijk personeel door akkefietjes met hem maar ook in contact met derde partijen stralen diverse nadelen steeds meer af op de andere praktijken in het dorp en de mijne. Dertig jaar met de dezelfde patiënten gaat nog wel lukken maar nog een paar jaar met deze collega in dezelfde kostenmaatschap, waarneming en gang gaat toch uiteindelijk niet meer. Hij heeft er vast zijn eigen kijk op maar ik vertrek !